Bettie’s leger van 600 naaisters!
Bettie’s leger van 600 (!) naaisters helpt arme Nederlandse kinderen aan kleding: ‘Van trui met racewagen Max Verstappen tot jurk met poezen’
BENNEKOM – Ze krijgt weer kippenvel als ze het vertelt. Van het meisje van 4 jaar, voor het eerst in haar leven in een nieuwe jurk. ,,Het doet iets met mij als ik die toegestuurde foto zie”, zegt Bettie Nijveld. ,,En het verhaal erachter. Glimmend van trots liep het meisje een modeshow, tijdens de online les van haar klas. Dáár doen wij dit voor.”
Met ‘wij’ bedoelt Nijveld The Foundation for Kids (TFFK). De 44-jarige Bennekomse is één van de drijvende krachten achter een gezelschap van liefst zeshonderd vrijwillige naaisters. Kernachtig legt de Bennekomse uit wat ze willen bereiken.
,,Bijna driehonderdduizend kinderen tot 14 jaar in Nederland en België leven in armoede. Wij willen niets liever dan een lach op hun gezichten toveren. Met het maken van nieuwe kleding laten we de wens van een kind in vervulling gaan. Van een trui met de racewagen van Max Verstappen tot een jurk met poezen.”
Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend, zeggen we altijd.
Bettie Nijveld, The Foundation for Kids
Kleding is vaak een sluitpost
Want kleding is vaak een sluitpost. Nijveld: ,,Als je elke euro in een gezin twee keer moet omdraaien, is de keuze tussen eten voor drie dagen of een nieuw jurkje voor dochterlief snel gemaakt. Wij werken met officiële instanties, zoals voedsel- en kledingbanken, maar ook kerken en afdelingen van het Leger des Heils. Via hen komen wensen binnen.”
En dan gaat Nijveld aan de slag. Ze zet het specifieke verzoek uit en daarna kunnen naaisters daarop intekenen. ,,De maakster heeft vier weken om iets te maken. Dat moet het klaar zijn. Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend, zeggen we altijd.
Soms komt er iets onverwacht tussen, zeker in coronatijd gebeurt dat. Krijg ik opeens een opdracht terug. Maar dan staat er binnen een paar minuten iemand op om bij te springen. Die onderlinge verbondenheid maakt dit werk ook zo waardevol.”
‘Pakketbezorger stopt hier elke dag’
In haar ooghoek ziet Nijveld buiten een geel busje. ,,De pakketbezorger stopt hier elke dag. Ik doe snel de deur open.” En even later: ,,Hij bracht een doos met overgebleven stof, helemaal nieuw. Veel bedrijven weten ons gelukkig te vinden.’’
Ze is er maar wat blij mee. Zo krijg ik ook geregeld ritsen en knopen opgestuurd, dat zijn dure attributen. Op zolder ligt van alles opgeslagen. Van hieruit bedien ik weer onze naaisters in het land.”
De in Veenendaal opgegroeide Nijveld werkte in het verleden als secretaresse, maar is nu alweer vele jaren – na een serie hersenoperaties – een bezige bij in eigen huis. ,,Het is druk, maar tegelijk ook heel overzichtelijk. In die sfeer gedij ik goed. Ik beheer de Facebookpagina van de Foundation, ben ook een eenpersoons distributiecentrum. Kleding naaien deed ik al, voor mijn eigen twee kinderen. Het is een heerlijk, ontspannen bezigheid, een uitlaatklep.”
‘Arme kinderen laten we niet in de kou staan’
In het verleden heeft zij zich ingezet voor onder meer stichtingen als Het Vergeten Kind en Jurk. Uit dat laatste ter ziele gegane initiatief komt TFFK voort.
,,Toen Jurk vorig jaar plotseling stopte, wisten wij één ding zeker: al die arme kinderen laten we niet in de kou staan. Ons werk moet doorgaan. Alles draait op vrijwilligers, de meeste naaisters kopen zelf hun stof, betalen de verzendkosten voor een pakket. Bij een vervaardigd kledingstuk wordt geregeld iets extra’s opgestuurd.”
Alles draait op vrijwilligers, de meeste naaisters kopen zelf hun stof, betalen de verzendkosten voor een pakket
Nijveld werkt met ruim zeshonderd naaisters aan het vervaardigen van setjes kleding. In 2020 werden er negenduizend verstuurd.
En dat is niet zonder reden. ,,Hoe vaak horen wij niet dat kinderen zich ziek melden voor gymlessen. Ze hebben geen sportkleding of schamen zich voor gaten in hun ondergoed. Zulke verhalen raken mij. Ik weet dat in veel verstuurde dozen met bijvoorbeeld sportkleding een extra setje ondergoed of een paar sokken wordt gestopt. Dat financieren onze naaisters zelf.”
,,Eén van onze vrijwilligsters leeft zelf van een weekbudget. Zij zegt: ‘Ik weet wat het is om in armoede te leven, zo kan ik een kind in hetzelfde schuitje wel iets moois bezorgen’.
Een prachtige motivatie. Mensen naaien hun kleding ook op de vreemdste momenten. ‘Jurkje klaar’, krijg ik dan om drie uur ’s nachts door. De piepfunctie op mijn telefoon staat daarom al een tijdje op stil.”
‘Wij zetten ons schrap voor drukke tijd’
Nijveld is druk doende om The Foundation for Kids onder te brengen in een stichtingsvorm. ,,Wij willen nu graag doorpakken. Als officiële instantie kun je een ‘doneerknop’ op de website plaatsen. Extra steun, in welke vorm dan ook, kunnen wij goed gebruiken. We zetten ons schrap voor drukke tijden in deze onzekere periode. En bij de nasleep die de coronacrisis ongetwijfeld geeft.” In 2020 zijn er in totaal negenduizend setjes gemaakt en verstuurd, diept Nijveld op uit haar administratie. ,,En dat aantal gaan we dit jaar ook wel halen. Over de eerste twee maanden staat de teller op 2.261 aanvragen. Wij kunnen niet alle leed uit de wereld helpen. Maar iets praktisch doen om zo de wereld een klein beetje mooier te maken, voelt ook goed.”